Novinky a trendy - Gerlach Customs https://gerlach-customs.com/cz-cz/ Customs. Simply Cleared. Thu, 18 Apr 2024 11:19:57 +0000 cs-CZ hourly 1 https://gerlach-customs.com/wp-content/uploads/2019/10/Icon_gerlach_250px-1-70x70-1.png Novinky a trendy - Gerlach Customs https://gerlach-customs.com/cz-cz/ 32 32 Dohoda o volném obchodu mezi EU a Novým Zélandem a její význam pro obchod https://gerlach-customs.com/cz-cz/news/novinky-a-trendy/dohoda-o-volnem-obchodu-mezi-eu-a-novym-zelandem-a-jeji-vyznam-pro-obchod/ Thu, 18 Apr 2024 11:02:03 +0000 https://gerlach-customs.com/?p=108133 Evropská unie a Nový Zéland otevřely 27. listopadu 2023 novou kapitolu hospodářské spolupráce. Oba partneři o dohodě o volném obchodu vyjednávali již dlouho, nyní ji však ratifikovala Evropská unie. Rozhodnutí Rady (EU) 2024/244 zdůrazňuje vzájemný závazek zlepšit přístup na trh a podpořit hospodářský růst mezi těmito dvěma regiony.

Přehled smlouvy

Dohoda představuje významný milník ve vztahu mezi Evropskou unií a Novým Zélandem. Je navržen tak, aby zjednodušil obchodní procesy, snížil cla a odstranil překážky, aby umožnil hladší tok zboží, služeb a investic. Kromě ekonomických výhod představuje tato dohoda také silný politický závazek s cílem posílit vztahy a prosazovat sdílené hodnoty na globální úrovni.

Ekonomické implikace a přínosy

Pro společnosti z EU dohoda zpočátku znamená výrazné snížení obchodních překážek. Odstranění cel a kvót usnadňuje přístup na trh pro různé produkty a služby. To může vést ke zvýšení objemu obchodu mezi EU a Novým Zélandem a otevřít nové trhy pro společnosti z EU.

Z dohody by mohlo mít prospěch zejména zemědělství a potravinářský průmysl EU. Díky zjednodušeným obchodním podmínkám mohou zemědělské produkty a potraviny EU získat na Novém Zélandu větší podíl na trhu. Naopak spotřebitelé v EU těží z většího výběru novozélandských produktů.

Dohoda také obsahuje ustanovení o službách, investicích, duševním vlastnictví a udržitelném rozvoji. Společnosti z EU tak mohou na Novém Zélandu očekávat lepší právní prostředí a lepší ochranu svých práv. Společnosti z EU se zároveň musí přizpůsobit novým podmínkám obchodování a přehodnotit své konkurenční strategie. Některá odvětví, jako například automobilový průmysl, se navíc mohou dostat pod tlak rostoucí konkurence z Nového Zélandu.

Budoucí vyhlídky a strategický význam

Dohoda o volném obchodu mezi EU a Novým Zélandem s sebou přináší příležitosti i výzvy. Je proto důležité, aby společnosti pečlivě analyzovaly dopad dohody na jejich konkrétní obchodní oblasti a vytvořily vhodné adaptační strategie. Celní experti Gerlachu jsou jako obvykle na vaší straně a rádi vás podpoří. Kontaktujte nás, pokud máte nějaké dotazy ohledně dohody o volném obchodu mezi EU a Novým Zélandem.

]]>
Celoevropsko-středomořská úmluva (PEM) – nová pravidla https://gerlach-customs.com/cz-cz/news/novinky-a-trendy/celoevropsko-stredomorska-umluva-pem-nova-pravidla/ Thu, 18 Apr 2024 10:27:48 +0000 https://gerlach-customs.com/?p=108120 Aby byl produkt způsobilý pro preferenční zacházení (mohla být použita snížená sazba cla při dovozu), musí splňovat pravidla původu stanovená v dohodě. Lze použít interaktivní nástroj pro sebehodnocení pravidel původu “ROSA“, abyste posoudili, zda výrobek splňuje pravidla původu, a také, jaké mají být správné dokumenty.

Dosavadní PEM úmluva bude nahrazena novým revidovaným zněním pravidel původu k 1.1.2025.

Do konce roku 2024 zůstává v platnosti dosavadní PEM úmluva, ale při vývozu do zemí, s nimiž se EU dohodne na uplatnění přechodných pravidel, má vývozce možnost si vybrat, zda použije stávající PEM úmluvu nebo přechodná pravidla. To však nelze použít při vývozu do zemí euro-středomořského regionu, které přechodná pravidla zatím neakceptovaly. S těmito se bude původ zboží nadále určovat podle dosud platných pravidel.

]]>
Smluvní zákaz následného reexportu zboží do Ruska odběratelem  https://gerlach-customs.com/cz-cz/news/novinky-a-trendy/smluvni-zakaz-nasledneho-reexportu-zbozi-do-ruska-odberatelem/ Mon, 01 Apr 2024 10:41:39 +0000 https://gerlach-customs.com/?p=108131 Aby se zabránilo obcházení sankcí EU vůči Rusku, zveřejnila Evropská komise oznámení informující hospodářské subjekty, dovozce a vývozce, že by měli přijmout vhodná opatření náležité kontroly zabraňující tomu, aby zboží, které vyvážejí do jiných zemí a na které se vztahují sankce, skončilo v Rusku nebo Bělorusku, nebo aby zboží, které dovážejí z jiných zemí, ve skutečnosti nepochází z Ruska nebo Běloruska, a proto podléhá sankcím. Tato opatření zahrnují například zavedení ustanovení do dovozních a vývozních smluv, která mají zajistit, aby se omezení nevztahovala na žádné dovážené nebo vyvážené zboží.

Skutečnost, zda konkrétní zboží podléhá sankcím, lze zjistit na stránkách TARIC.

Při vývozu uvedeného zboží do třetích zemí (s výjimkou zemí přílohy VIII –> US, JP, GB, KR, AU, CA, NZ, NO a CH) vývozci smluvně zakáží svému odběrateli následný reexport zboží do Ruska (do 20.12.2024 se nevztahuje na plnění smluv uzavřených před 19.12.2023).

Vývozci zajistí, aby smlouva s odběratelem ze třetí země obsahovala přiměřené prostředky nápravy v případě porušení smluvního závazku.

Pokud odběratel ze třetí země poruší některý ze smluvních závazků, vývozci o tom uvědomí příslušný orgán, jakmile se o tomto porušení dozvědí.

Otázky a odpovědi k danému čl. 12g publikované komisí v EN na https://finance.ec.europa.eu/system/files/2024-01/faqs-sanctions-russia-consolidated_en.pdf (stránka 199 až 201), pracovní hrubý překlad těchto otázek a odpovědí je v příloze. Smlouvy vývozců musí splňovat povinnost uvedenou v čl. 12g před vývozem, prodejem, dodáním nebo převodem příslušného zboží do třetí země nebo nejpozději v okamžiku tohoto vývozu, prodeje, dodání nebo převodu. Vývozci by měli být schopni tuto skutečnost prokázat.

]]>